NAUJIENOS

2024 m. balandžio 28 d. Kauno kultūros centre buvo surengta šventė, skirta paminėti Kauno tautinės kultūros centro vaikų tautinių šokių ansamblio „Kalvelis“ 50-ies metų veiklos sukaktį. Renginyje pristatytas teatralizuotas šokio ir muzikos projektas „Kalvelio“ 50-asis pavasaris“, koncertinę programą atliko ansamblis „Kalvelis“ ir bičiuliški svečių kolektyvai, reikšmingomis padėkomis buvo pasveikinti esami ir buvę ansamblio vadovai.

Vaikų tautinių šokių ansamblis „Kalvelis“ – ilgiausiai gyvuojantis tokio tipo kolektyvas Kaune, savo miestą reprezentuojantis jau nuo 1974 m. Vaikų šokių ansamblis susibūrė kuomet buvo pastatyti „Kauno statyba“ kultūros ir sporto namai (vėliau – Kauno laisvalaikio centras „Senasis trestas“). Nuo pat gyvavimo pradžios, „Kalveliui“ vadovavo profesionalūs choreografai ir koncertmeisteriai, o kolektyvas turėjo per 100 narių. Be to, anuomet „Kalvelis“ buvo vienintelis neprofesionalaus vaikų meno kolektyvas šalyje, turintis savo muzikantus.

Per penkerius dešimtmečius ansamblis užaugo į Lietuvoje ir užsienyje gerai žinomą kolektyvą, o augdamas pats drauge užaugino ir daugybę tautinį šokį mylinčio jaunimo kartų. Vaikai ansamblietiškoje veikloje mokėsi ne tik šokio, bet ir savosios kultūros puoselėjimo, skleidė ją po pasaulį ir Lietuvą respublikinių bei tarptautinių festivalių, išvykų, Dainų švenčių metu.

Kūrybinės veiklos penkiasdešimtmetį vainikavusiame teatralizuotame koncerte „Kalvelio“ 50 pavasaris“ žiūrovai išvydo ne tik nepriekaištingus choreografinius kūrinius, bet ir buvo pakviesti į paslaptingą senovės mitinį pasaulį.

Koncertą pradėjusioje teatralizuotoje dalyje skleidėsi mitas apie žmonėms Saulę nukalusį ir pasauliui šviesą padovanojusį dievą Kalvelį bei žemiškuosius jo tradicijų tęsėjus – kalvius ir mažuosius kalvukus. Prie mitologizuoto reginio įgyvendinimo prisidėjo aktorius Vytautas Gasiliūnas, liaudiškų šokių ansamblio „Rasa“ šokėjai, KTKC vaikų folkloro ansamblis „Ratilėlis“ ir grafinių projekcijų autorė Aurėja Jucevičiūtė.

Koncertą tęsė renginio šeimininkų – vaikų tautinių šokių ansamblio „Kalvelis“ – paruošta koncertinė programa. Žiūrovai išvydo šokius „Vyželė“, „Kac kac“, „Batų batai“, „Linksmapolkė“. Liaudies instrumentų orkestras pritarė šokėjams bei sugrojo kūrinius „Liuoksinis“ ir „Pempel pempel“.

Koncerte taip pat svečiavosi ir dailiausiais savo šokiais džiugino bičiuliški, ilgametę draugystę su „Kalveliu“ puoselėjantys vaikų tautinių šokių ansambliai: „Punsko“ vaikų liaudies meno studija „Puniukai“ (vad. Asta Pečiulienė ), Panevėžio kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių ansamblis „Grandinėlė“ (vad. Zita Rimkuvienė ir Justas Nagrockis), Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro vaikų šokių studija „Vijurkas“ (vad. Violeta Šleinienė ir Laura Šleiniūnė) ir Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos tautinių šokių ansamblis „Malūnėlis“ (vad. Birutė Brazdžiūtė).

Į šventę pasveikinti garbingą jubiliejų švenčiančio ir gražų kūrybinį kelią nuėjusio vaikų tautinių šokių ansamblio „Kalvelis“ atvyko Kauno miesto savivaldybės atstovai – Kauno m. sav. tarybos narys Gediminas Vasiliauskas ir Kauno m. sav. švietimo skyriaus specialistė Jurgita Kveškevičienė. Savivaldybės atstovai dėkojo už gražų koncertą ir ansamblio vadovams – Dariui Žilinskui, Marinai Anančenkovai, Valei Dervinienei, Gintarui Chockevičiui, Gintarui Vilčiauskui bei buvusiai vadovei Ilonai Jakštytei – įteikė Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio ir Švietimo skyriaus padėkas bei tauro skulptūrėlę.

Sveikinimo žodį tarė ir Kauno tautinės kultūros centro direktorė Vaida Kasparavičienė, kuri pabrėžė tautinių šokių reikšmę, išreiškė padėką ir pasididžiavimą „Kalveliu“, padėkojo koncerte besisvečiavusiems tautinių šokių kolektyvams.

Koncertą užbaigė kadaise ansambliui vardą davęs šokis „Kalvelis“ ir visų kartu sudainuotas palinkėjimas „Gyvuokit, gyvuokit ilgiausius metus“.

Po tokio šilto, bendrystės kupino koncerto belieka ištarti – te skleidžiasi tautinis šokis ir mūsų tautos papročių grožis, te „Kalvelis“ gyvuoja dar ilgus metus!

Atnaujinta 2024 04 30