NAUJIENOS

Respublikinės varžytuvės „Tautosakos malūnas-2023“

Tema – „Senolių namai“

Rengėjas: Kauno tautinės kultūros centras

Partneriai:

Kauno valstybinis lėlių teatras

Maironio lietuvių literatūros muziejus, Vaikų literatūros filialas

 

Nuotraukų galerija 

Ilgais sparnais skėčioja, vis toj pat vietoj tūpčioja. Kas?

Jau devintąjį kartą Kauno tautinės kultūros centras įsuka malūno sparnus ir  pasitinka dalyvius iš visos Lietuvos. Į smagias respublikines varžytuves „Tautosakos malūnas-2023“ atvyko komandos iš Žiežmarių (Kaišiadorių r.), Antazavės (Zarasų r.), Žagarės (Joniškio r.), Keturvalakių (Vilkaviškio raj.),  Kauno rajono  ir  Kauno miesto. Šiemet varžytuvių tema – „Senolių namai“.

Organizatoriai kvietė paklajoti tautosakos takais, sužinoti apie savo gimtosios vietos etnokultūrinį palikimą, pasivaržyti ir išmaniai pristatyti senelių atsiminimus, įpinant lietuvių dainas, pasakas, mįsles, patarles. Susirinkusieji rodė iš anksto paruoštus namų darbus – juose atsispindėjo mūsų krašto senasis ir šių laikų paveldas. Po išradingai ir  teatralizuotai pateiktų namų darbų laukė klausimai ir praktinės užduotys. Reikėjo pasukti galveles ir įminti mįsles, žinoti kaip skamba užkalbėjimas ar rimuojasi skaičiuotė.

Sena lietuvių patarlė byloja, jog „žmogus be Tėvynės, kaip paukštis be sparnų“, todėl labai linksma buvo prisiminti smulkiąją tautosaką, žaidimus ir pasivaržyti, kas gudresnis. Pasirodo, ne taip paprasta atspėti, kokie buitiniai daiktai buvo naudojami namuose anksčiau, ir kokį apavą nešiojo mūsų seneliai, dargi kaip nagines teisingai užsirišti. O dėliojant iš atskirų gabalėlių trobelę, atsiskleidė vaikų kūrybiškumas, vikrumas ir vieningumas.

Moksleivių teisingus atsakymus, jų artistiškumą, kūrybišką požiūrį į tautosaką ir jos pritaikymo galimybes šiandienos gyvenime vertino komisija: Radvilė Makaveckienė, centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui, Daiva Šarkanauskaitė,  Maironio lietuvių literatūros muziejaus padalinio Vaikų literatūros muziejaus edukatorė ir Judita Einikytė, centro metodininkė.

Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanomis – naujomis pratybomis „Namai. Šeima. Giminė“, kurias šiemet parengė ir išleido centro metodinė grupė. Laimėtojai išsivežė ne tik diplomus, bet ir vertingus prizus – keramikinius malūnus ir dovanų kuponus, kuriuos įsteigė Kauno valstybinis lėlių teatras, Vaikų literatūros muziejus ir Kauno tautinės kultūros centras.

Sveikiname nugalėtojus!

I grupė 3-4 kl. komandos

I vieta – „Pestūnai“, Žiežmarių kultūros centras, mokytoja Laima Morkūnienė.

II vieta -„KMM šeimynėlė“, Karalienės Mortos mokykla, mokytoja Urtė Vilkauskienė.

III vieta -„Šilinukai“, Kauno Šilo pradinė mokykla, mokytojos Jolanta Kukanauzienė, Alvija Freidgeim.

II grupė 5-8 kl. komandos

I vieta – „Atgajučiai“, Joniškio r. Žagarės gimnazija, mokytoja Laima Mitrulevičienė.

II vieta – „Verpstė“, Garliavos Jonučių progimnazija, mokytoja Rita Mikutavičienė. Žiūrėti

III vieta – „Šeimynėlė“, Zarasų r. Antazavės Juozo Gruodžio pagrindinė mokykla, mokytoja Jovita Vainikevičiūtė.

IV vieta – „Bitutės“, Vilkaviškio raj. Keturvalakių mokykla-daugiafunkcinis centras, mokytoja Aušra Dievokaitytė.

 

Parengė – Eglė Vindašienė, metodininkė                 

Atnaujinta 2023 11 23