NAUJIENOS

2024 metų vasario 23 dieną vyko II tarptautinis tradicinių muzikos instrumentų jaunųjų atlikėjų konkursas „Gaidų išdaigos”, skirtas Vasario 16-ąjai paminėti. Konkursą organizavo Kauno tautinės kultūros centras.

Į Kauno 1–osios muzikos mokyklos salę sugužėjo jaunieji kanklininkai, kuoklininkai, armonikieriai, cimbolininkai, smuikininkai, tradiciniais lietuvių pučiamaisiais instrumentais ir bandonijomis grojantis jaunimas iš Lietuvos, Latvijos (Limbaži, Jūrmalos, Rezeknės miestų), Lenkijos (Punsko, Seinų). Jaunieji muzikantai, solistai ir ansambliai varžėsi penkiose amžiaus grupėse. Konkurse iš viso dalyvavo per 60 dalyvių – 35 solistai ir 18 ansamblių –, kuriuos paruošė 22 mokytojai.

Konkurso žiuri vertino atlikėjų muzikalumą, išraiškingumą, tradicinio muzikavimo subtilybes, sceninę kultūrą. Visi dalyviai buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis, o išraiškingiausiai atlikę kūrinius – ir I, II ar III laipsnio diplomais. Konkurso Grand Prix solistų kategorijoje laimėjo smuiku grojanti Erika Ruhmane (mokyt. Liene Brence) iš Latgalės muzikos ir meno mokyklos (Rezeknės miestas, Latvija), Irenos Vaitkevičiūtės vadovaujamas jaunųjų skudutininkų ansamblis iš Kauno ir skudutininkų ansamblis iš Pasvalio Svalios progimnazijos (mokyt. Asta Grigaliūnienė).

Kauno tautinės kultūros centrui atstovavo ir laurus pelnė mokytojų Algirdo Kasperavičiaus, Gražinos Kepežinskienės, Irenos Vaitkevičiūtės, Vaivos Marijos Bružaitės, Justo Morkeliūno, Jokūbo Goscevičiaus ir Valės Dervinienės paruošti ugdytiniai.

Džiugu, kad sulaukta tokio gausaus būrio tradiciniais instrumentais grojančio jaunimo, kad jų jaunose širdelėse gyvena muzika. Esame dėkingi pedagogams ir jauniesiems atlikėjams už dalyvavimą konkurse „Gaidų išdaigos”, už padovanotas nuostabias melodijas, atskleistą kiekvieno instrumento savitą skambesį, už puikią nuotaiką, šypsenas ir bendrystę. Mes, konkurso organizatoriai, džiaugiamės ir tikimės, kad „Gaidų išdaigos” taps kasmetine tradicija vasario mėnesį susitikti Lietuvos ir užsienio šalių jaunimui, atskleisti savo talentus ir smagiai muzikuoti bendraminčių būryje.


Daugiau renginio akimirkų galite pamatyti nuotraukų albume:

GALERIJA

Atnaujinta 2024 02 27