NAUJIENOS

Kaune vyko tradicinė atvelykio šventė „Vaikų Velykėlės–2023“

Sekmadienį, balandžio 16 d., prie Kauno pilies vyko nuotaikinga Atvelykio šventė „Vaikų Velykėlės“. Kauniečiai ir miesto svečiai tradiciškai užbaigė Velykų švenčių laikotarpį.

Aikštė buvo pilna linksmo šurmulio. Šventėje netrūko staigmenų ir dovanų – buvo galima dalyvauti smagioje programoje vaikams ir suaugusiems. Prie didelio Velykų medžio, susirinkusieji rideno margučius, suposi, mažųjų kiemelyje važinėjo ir žaidė su medinėmis antelėmis, padėjo zuikučiams ieškoti pabirusių margučių.
Kūrybinėse dirbtuvėlėse „Svečiuose pas Velykę“ vyko rankdarbių užsiėmimai: čia atgijo popieriniai paukšteliai, moliniai avinėliai, drobinės lėlytės ir šieno arkliukai. Pirmą kartą šventėje veikė spalvinga fotoatelje, kurioje trumpam buvo galima pavirsti kiškeliu, paukšteliu, žirgeliu ar avele.

Atvykusi Velykė linkėjo visiems laimės ir sveikatos, priminė krikštamotėms, kad gražiausią margutį dovanotų savo krikšto vaikučiams, kvietė didelius ir mažus kartu su Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansambliais „Linksmoji armonika“, „Sodailio“, „Ratilėlis“, „Kalvelis“, „Jotija“ bei „Ramtatukai“ linksmintis, šokti ir dainuoti.

Antrą kartą šventėje vyko vaikų ir mokinių „Kiaušiniautojų varžytuvės-2023“, kur dalyviai skaitė tradicines ir savos kūrybos oracijas, pasakojo, dainavo ir muzikavo tradiciniais muzikos instrumentais. Varžytuvėse dalyvavo daugiau nei trisdešimt kiaušiniautojų iš Jonavos, Kauno miesto bei rajono. Vertinimo komisija, susumavusi rezultatus, paskelbė varžytuvių nugalėtojus. Mažųjų grupėje geriausių kiaušiniautojų titulą pelnė Kauno l. d. „Svirnelis“ „Bitučių“ grupės kiaušiniautojai (pedagogės Diana Kochanauskienė ir Gražina Urbienė). Jonavos vaikų folkloro ansamblio „Ramtatukams“ taip pat pavyko sužavėti vertinimo komisiją įdomiomis ir tarmiškai sakomomis oracijomis, pasakojimais bei dainomis, tad į Jonavą geriausių kiaušiniautojų titulus išsivežė Jogailė Jaskūnaitė, Karolis Vasiljevas ir Kristupas
Levinskas (vadovė Loreta Ratautienė). Nugalėtojais tapo ir grupė kiaušiniautojų iš KTKC studijos „Gyvasis folkloras“: Vesta Jasiūnaitė, Gabija Lukoševičiūtė, Auksė Radžiūnaitė, Justė Sinkevičiūtė, Goda Furmanavičiūtė ir Arnas Stravinskas (mokytoja Judita Einikytė). Taip pat varžytuvių nugalėtoja tapo ir Eva Bartušytė iš Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos (mokytojos Rimutė Lukošienė ir Nijolė Prišmantienė). Eva varžytuvėse pasirodė su savos kūrybos kiaušiniautojo oracija.

Nuoširdžiai dėkojame bičiuliams, visiems geradariams, ypač savanoriams, padėjusiems surengti šventę vaikams. Atvelykis panašus į upelį, kuris ištryškęs iš Velykų šaltinio ima šakotis, ir atgaivina kiekvieną. Tad būkime sveiki ir atsinaujinę! Iki susitikimo kitose šventėse!

Rengėjai: Kauno miesto savivaldybė, Kauno tautinės kultūros centras
Straipsnį parengė metodininkė Eglė Vindašienė
Nuotraukos iš renginio Beatričės Pikturnienės ir Gytės Baltramonaitytės

Atnaujinta 2023 04 19