NAUJIENOS

TRYS KARALIAI LAIMINO KAUNĄ IR SVEIKINO SUGRĮŽTANČIĄ SAULĘ

NUOTRAUKŲ GALERIJA

Kauno tautinės kultūros centras sausio 6 d. kvietė kauniečius linksmai užbaigti Kalėdų laikotarpį ir pasitikti Tris Karalius, kurių eisena prasidėjo nuo Kauno miesto savivaldybės iki Rotušės aikštės. Kasparą, Merkelį ir Baltazarą tradiciškai lydėjo persirengėlių svita, jiems kelią rodė Krivis ir Angelas, nešinas kelrode žvaigžde.

Prie pagrindinės miesto eglės vyko teatralizuotas sveikinimas „Trys Karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“. Sveikindami sugrįžtančią saulę, įspūdingą programą rodė ugnies šokio atlikėjai – sukosi liepsnojantys ratai ir ženklai. Saulė sugrįžo!

Trijų Karalių papročiai mena senus laikus. Dvyliktoji diena po Kalėdų Lietuvoje vadinta Atarašais, Krikštais. Liaudiškos Trijų Karalių eitynės yra sveikintojų, kalėdotojų, pokalėdinio laikotarpio vaikštynių tąsa. Kita vertus, tai senovinė persirengėlių, karnavalų tradicija, susisiejanti jau ir su būsimomis Užgavėnėmis. Žemdirbių tautose sausio 6-ąją baigdavosi Saulėgrįžos šventė, žmonės pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę. Kaip sakoma, diena pailgėja per gaidžio žingsnį.

Visą savaitę miestiečiai galėjo įsijungti ir į smagų orientacinį žaidimą visai šeimai „Trys Karaliai atkeliavo“. Žaidimo metu dalyviai susipažino su šventės papročiais ir atrado netikėtų Kauno vietų, o svarbiausia, puikiai praleido laiką su savo šeima ir draugais.

Kauno tautinės kultūros centras nuoširdžiai dėkoja visiems bičiuliams, folkloro ansambliams „Žaisa“, „Ratilėlis“, „Piliarožė“, „Alda“, „Jotija“ už šiltą buvimą drauge ir padėjusiems sukurti jaukią šventę.

Laimės ir šviesos Jums ir Jūsų namams!

 

Rengėjai: Kauno miesto savivaldybė, Kauno tautinės kultūros centras

Atnaujinta 2023 01 10