NAUJIENOS

XXXVI tarptautinis folkloro festivalis „Atataria lamzdžiai-2022”

KAUNE VYKO KIAUŠINIAUTOJŲ VARŽYTUVĖS 

Atvelykyje, 2022 m. balandžio 24 d.,  prie Kauno pilies vyko „Kiaušiniautojų varžytuvės“, į kurias susirinko dalyviai iš Kėdainių r. Krakių mstl., Kaišiadorių r.  Žiežmarių mstl., Kauno miesto ir rajono. Čia skambėjo tradicinės kiaušiniautojų oracijos, šmaikštūs paporinimai ir dainos.

Visoje Lietuvoje kiaušiniauti eidavo kaimo vaikai, ypač piemenėliai ir krikštavaikiai. Jie ne tik kiaušinių prisirinkdavo, bet ir pasveikindavo su šventėmis, paskaitydavo evangeliją, sakant oracijas parodydavo savo mandrumą. O kad linkėjimai išsipildytų, šeimininkai turėdavo atsidėkoti dažytais kiaušiniais.

Džiugu, kai senosios kalendorinių švenčių tradicijos atgyja ir vėl tampa populiariomis. Todėl Tautinės kultūros centras ir nusprendė pabandyti atgaivinti kažkada visoje Lietuvoje paplitusią kiaušiniavimo tradiciją su spalvingu folkloru ir margučių ridenimu.

O kokios varžytuvės be nugalėtojų!? Pirmųjų „Kiaušiniautojų varžytuvių“ laimėtojais paskelbti mažieji kiaušiniautojai iš Žiežmarių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio: Eivilė Naudžiūnaitė, Rugilė Čėsnaitė, Simona Čėsnaitė, Jogaila Žabaliūnas ir Povilas Masalskas (vadovė Laima Morkūnienė). Jie visus sužavėjo Kaišiadorių krašte užrašytomis oracijomis ir smulkiąja tautosaka. Varžytuvių nugalėtojams atiteko didelė išpuošta pintinė su dovanomis.

Varžytuvėse dalyvavo 26 kiaušiniautojai: Sofija ir Teodoras Mikulskiai (paruošė mama Kristina Kliucevičiūtė-Mikulskienė), kiaušiniautojai iš Kauno l.d. „Svirnelis“ (pedagogės Aida Žalimienė, Diana Kochanauskienė, Jurgita Jankūnienė) Tautinės kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Tautinukai“ (mokytoja Gražina Kepežinskienė),  Krakių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Smilgelė“ (vadovė Jūratė Gudliauskienė), Žiežmarių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio (vadovė Laima Morkūnienė). Visi varžytuvių dalyviai buvo apdovanoti Tautinės kultūros centro dovanėlėmis.

Tikimės, kad kitais metais kiaušiniautojų būrys bus dar didesnis.

VAIKŲ VELYKĖLĖS   skaityti https://ktkc.lt/2022/04/25/prie-kauno-pilies-surmuliavo-vaiku-velykeles-2022/

Parengė KTKC meno vadovė Judita Einikytė

Atnaujinta 2023 01 11